Wij mensen zijn ontzettend goed in verhalen creëren.
En daar bedoel ik mee wat er vanbinnen in je gedachten gebeurt. Stel je voor;

Je bent op je werk en je collega zegt dat je een fout hebt gemaakt. Gelijk schieten er allerlei gedachten door je hoofd.

“Ik schaam me dood, zulke fouten kan ik toch niet maken?!”
“Zie je wel, ik kan ook nooit iets goed doen”
“Wat zullen ze wel niet denken van zo’n stomme fout?”
Et cetera, et cetera.

Herken je dit?

Waarschijnlijk herken je dit wel, er gebeurt iets en je gedachten gaan met je aan de loop. Dit is natuurlijk niet zomaar, het komt voort uit ervaringen uit je verleden, situaties die jou gemaakt hebben tot wie je bent. En dit zijn ervaringen en overtuigingen die jij waarschijnlijk al heel lang met je meedraagt. Deze ervaringen maken ook dat wij bepaalde situaties anders ervaren en zien dan andere mensen, want niemand heeft dezelfde kaders en ervaringen. Als je onzeker bent dan is de kans heel groot dat alle gedachten (door je eerdere ervaringen/verleden/kaders) heel negatief zijn en je nog meer naar beneden halen.

Is dit een feit?

Maar wat zou er gebeuren als jij in die situatie vraagt aan jezelf: is wat ik nu denk een feit? De kans is groot dat het antwoord negen van de tien keer is: nee, dat is geen feit.
Deze simpele vraag kan jou helpen om een waterval aan gedachten te stoppen, zodat je hier niet nog dagen over gaat lopen piekeren of misschien zelfs wakker van ligt.

4.3 3 stemmen
Artikel waardering
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x