Heel kort door de bocht leidt nadenken tot een oplossing en piekeren niet. Piekeren heeft het kenmerk dat er gedachten blijven komen en je dingen blijft denken als: “Wat nou als…” en “Zie je wel..”. Maar er komt geen einde aan de gedachten en ook geen oplossing.

Onzekerheid

Het piekeren ontstaat vaak als gevolg van onzekerheid, want in de negatieve mindset van een onzeker persoon wordt veel getwijfeld aan keuze die gemaakt worden of al gemaakt zijn in het verleden. Dan komt er bijvoorbeeld opeens een moment in je naar boven waarbij je iets hebt gedaan waar je nu spijt van hebt. Of er zit iets aan te komen in de toekomst en je bent nu al aan het piekeren over alle dingen die er kunnen gaan gebeuren. Het pieker onderwerp speelt zich in ieder geval nooit in het heden af.

Gevolgen

Piekeren kan een heel groot effect hebben op je dagelijkse leven, want vaak komen dit soort pieker momenten als je net in bed ligt en jij daardoor dus niet in slaap kunt komen. En dit heeft natuurlijk weer gevolgen voor je nachtrust en het verloop van de rest van je dag. Het piekeren kan er daarnaast ook voor zorgen dat je dingen gaat uitstellen of dat je stagneert in het uitvoeren van opdrachten.

Wat kan je doen

Als je merkt dat je vastzit in zo’n pieker moment, vraag jezelf dan af: Helpen deze gedachten mij een oplossing te vinden? Als het antwoord nee is, dan weet je dat je aan het piekeren bent en kun jij jezelf een halt toeroepen. Bijvoorbeeld door een mindfulness oefening te doen en even terug in het moment te komen. Zo kom je uit je gedachtestroom en kun je weer gaan slapen of verdergaan met je dag!

5 1 stem
Artikel waardering
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x